Ekologiska skönhetsprodukter

Visste du att huden är vårt största organ? När man tänker på det är det också lätt att fastna i tankarna om vad vi utsätter huden för och hur mycket ämnen som tas upp via huden, inte minst genom olika typer av skönhetsprodukter. Om du vill lära dig mer om ekologiska skönhetsprodukter som är snälla både mot dig och miljön ska du läsa vidare.

Smörja in sig med motorolja

Huden är som sagt vårt största organ och därmed också ett organ som tar upp och transporterar vidare mycket in i kroppen. Det vi smörjer in huden med eller de sminkprodukter som vi applicerar på huden tas således upp av kroppen. Traditionellt smink och skönhetsprodukter innehåller bland annat mineralolja, andra namn är paraffin, petroleum och vaselin, som är en beståndsdel i olja och bensin. Du skulle knappast smörja in kroppen med motorolja, eller hur? Mineraloljan saknar fettsyror, något som gör att huden torkar ut istället för att återfuktas. Detta gör att du måste smörja dig mer och oftare och snabbt är du inne i en ond cirkel. Naturliga och ekologiska skönhetsprodukter som inte innehåller mineralolja återfuktar huden och hjälper huden att hålla balansen. Forskning visar på ett tydligt samband mellan mineralolja och ledgångsreumatism, bara det borde vara en anledning att utesluta all användning av produkter som innehåller mineralolja.

Lär dig hitta och undvika mineralolja

Det luriga är att även produkter som är ekologiska kan innehålla mineralolja. Produkter märks ofta “mineral oil free” och många tror att de då är fria från mineralolja. Sanningen är att de innehåller maximalt 10% mineralolja och är alltså inte alls så naturliga och ekologiska som det vill påskinas. Hur gör man då för att se om en produkt innehåller mineralolja eller inte? Det finns bara ett sätt, lusläs innehållsförteckningen och håll utkik efter ord som: Mineral oil, mineralolja, ozokerit, paraffin, paraffinum liquidum, petroleum, petrolatum, paraffinum, polyisobutene, vaselin, E 905. Utöver det här finns också flera syntetiska ingredienser som syntetiska tensider och parfymer som framställs från mineralolja. Som tur är finns det tillverkare av skönhetsprodukter som är 100% ekologiska och naturliga. Ett exempel på ett sådant varumärke är “Maria Åkerberg“.

Konventionellt smink innehåller bl.a. mineralolja - en restprodukt från oljeframställning.

Ekologiskt – en vinst på många plan

Varför ska man då satsa på ekologiska skönhetsprodukter? Den största vinsten är helt klart det minskade upptaget av skadliga ämnen, som exempelvis mineralolja som är en restprodukt från oljeframställning, men även den minskade påverkan på naturen. Utöver det tillkommer ett ekonomiskt perspektiv. Ekologiska skönhetsprodukter är dyrare att köpa, men eftersom de består av naturliga beståndsdelar och minimalt med vatten är de mycket drygare än konventionella skönhetsprodukter. I slutändan minskar du alltså den skadliga påverkan både på dig själv och miljön samt att du sparar pengar genom att satsa på ekologiska produkter. Inte så dumt, eller hur?