Det dyraste rakhyvlarna

Hår eller icke-hår? Debatten återkommer ständigt i medierna och handlar allt som oftast huruvida kvinnor ska raka sig eller ej, och om kvinnor egentligen gör det för sin egen skull. Vissa föredrar att lägga ner rakhyveln för gott och sälla sig till skaran som inte rakar sig alls, medans andra inte kan tänka sig att gå ut genom ytterdörren utan att raka sig. För många handlar det om att känna sig hel och ren. Det finns en uppsjö av olika rakhyvlar på marknaden och de skiljer sig ganska markant i pris. Tänk på att välja rätt sort då hyvlarna är olika utformade, beroende på om du är kvinna eller man.

Välj rätt rakhyvel

Rakhyvlar för män finns i flera olika prisklasser. Du kan köpa ett multi-pack för dryga tjugo kronor som kan vara helt okej i kvalitet, men om du har en tendens till att lätt få skärskår i ansiktet är det viktigt att välja en modell med rörliga blad som är anpassad till känslig hy. De är ofta något dyrare, men för dryga hundralappen får du en riktigt bra hyvel. Kvinnors hy på benen och under armarna är mycket känsligare än mannens ansiktshy och du som kvinna bör därför välja rakblad som inte är lika vassa. En integrerad återfuktande remsa minskar risken för röda plitor. En effektiv modell kostar även den runt hundralappen.

Alternativ till rakning

Du som lider av mycket hårväxt i ansiktet, oavsett om du är kvinna eller man, kan prova att tråda skägget eller mustaschen på salong. Det är en gammal teknik från Mellanöstern som blivit populär under senare år. En tunn tråd tvinnas i en snabb rörelse över önskat område och tar bort hårstråna med roten, vilket ger en mer långvarig effekt än rakning med rakhyvel. En annat effektiv metod, om än något smärtsammare, är att vaxa bort håret. Det kan göras både hemma och på salong.

Ta bort hår permanent

Idag är det många, framförallt kvinnor, som väljer att ta bort hårväxt med laser. Om du är intresserad av denna teknik bör du ha i åtanke att det är en något längre process och inget som är gjort i en handvändning. Genom snabba pulserande laserstrålar tar man död på hårsäckarna. Temperaturen på lasern anpassas efter din hårfärg och beror på att pigment är olika känsliga. Behandlingen tar flera månader eftersom man behandlar ett område i taget. Hårsäckarna på kroppen har olika tillväxt- och vilofaser, vilket gör att man får anpassa behandlingen därefter för att försäkra sig om att området blir helt hårfritt. Efter behandlingen kan du lägga undan rakhyvlar och andra hårborttagningsmedel – perfekt för dig som trivs allra bäst som hårlös.